Vegetarian Backpacking in Malaysia. Vegetarisch als Backpacker durch Malaysia.

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Durian.

To put it in a nutshell: it is very easy to find cheap vegetarian food in Malaysia. Many people speak English to a certain extent and you just ask for a vegetarian dish. And of course you can self-cater and enjoy the delicious tropical fruits, for instance the durian – the infamous stink-fruit which is adored by many. I personally can stand neither the smell nor the taste ­čśë

Due to Malaysia’s ethnically diverse heritage you usually have a choice among Malay-Muslim, Chinese, Indian, and Western food – at least in peninsular Malaysia’s west coast. On the east coast and on Borneo the Muslim-Malay cuisine dominates.

Indian Food

Your best choice for having a yummy vegetarian meal would usually be in an Indian food stall. South Indian food is more common and cheaper than North Indian food (which I prefer actually). There are South Indian dishes such as dosa or thosai and uttapam – both kind of pancakes, and of course rice and vegetables. Vegans should ask if their meal is prepared without butter, ghee, or egg.

Chinese Food

Chinese restaurants and food stalls usually also offer some vegetarian dishes, mostly rice, vegetables and tofu, which is often called beancurd in Malaysian-Chinese restaurants.

Muslim-Malay Food

Malay food is more meat-based than the other two cuisines. However you can ask for a vegetarian version┬áof your common nasi lemak or nasi kandar – some simple flavored rice dishes. Malay food stalls often have a nice breakfast choice called roti canai – a kind of superthin pancake which you can dip in some dal sauce (lentils).

More Information

I keep this article short as I have found a really great article on vegetarian eating in Malaysia which covers everything.


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Kuih Kapit. A wafer snack. Ein Waffelsnack.

Um es kurz zu machen: Es ist sehr einfach, g├╝nstiges vegetarisches Essen in Malaysia zu finden. Viele Einheimische sprechen zu einem gewissen Grad Englisch und man kann einfach nach etwas Vegetarischem fragen. Nat├╝rlich kann man auch zu Selbstversorgung greifen oder tropische Fr├╝chte genie├čen, zum Beispiel die ber├╝chtigte Stinkfrucht Durian. Sie wird von vielen geliebt, ich pers├Ânlich kann weder ihren Geruch noch ihren Geschmack ausstehen ­čśë

Dank┬áMalaysias multiethnischer Bev├Âlkerung hat man die Wahl zwischen muslimisch-malaiischer, chinesischer, indischer und westlicher K├╝che, zumindest an der Westk├╝ste der malaiischen Halbinsel. Im Ostteil oder auf Borneo dominiert die muslimisch-malaiische K├╝che.

Indisches Essen

Am leichtesten wird man beim Inder auf der Suche nach einer leckeren vegetarischen Mahlzeit f├╝ndig. S├╝dindische K├╝che ist weiter verbreitet als nordindische, die ich eigentlich lieber mag. Es gibt s├╝dindische Gerichte wie Dosa oder Thosai genannt, oder Uttapam – beides eine Art Pfannkuchen. Und nat├╝rlich gibt es Reis und Gem├╝se. Wer vegan ist, sollte sich danach erkundigen, ob ohne Butter, Ghee oder Ei gekocht wird.

Chinesisches Essen

Chinesische Restaurants oder St├Ąnde bieten ├╝blicherweise auch einige vegetarische Gerichte an. Meistens gibt es Reis, Gem├╝se oder Tofu, der in malaysisch-chinesischen Restaurants h├Ąufig als Beancurd bezeichnet wird.

Malaiisch-muslimisches Essen

Die malaiische K├╝che hat einen h├Âheren Fleischanteil als die indische oder chinesische. Allerdings reicht es h├Ąufig aus, nach einer vegetarischen Variante des ├╝blichen Nasi Lemak oder Nasi Kandar zu fragen, beides einfache teils gew├╝rzte Reisgerichte mit unterschiedlichen Zutaten. Malaiische St├Ąnde bieten oft ein gutes Fr├╝hst├╝ck in Form von Roti Canai an – ein superd├╝nner Pfannkuchen, den man in eine Dal (Linsensauce) tunkt.

Weitere Informationen

Ich halte diesen Artikel kurz, da es bereits eine wunderbare Seite gibt, in der vegetarisches Essen in Malaysia sehr ausführlich beschrieben wird (auf Englisch).

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